Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Πώς προήλθε η ονομασία του χωριού Κλινδιά Ηλείας

Το πιο επίσημο έγγραφο που αναφέρει τα χωριά μας είανι η απογραφή που έκανε κατά το 1700 για φορολογικούς λόγους ο Ιταλός Φρανγκίσκος Γκρίμανι. Αναφέρει τα γειτονικά χωριά, δυστυχώς όμως δεν αναφέρει το χωριό ‘Κλεινδιά’.
Για πρώτη φορά βλέπουμε τη λέξη Κλήντια’ και όχι ‘Κλιντιά’ ούτε ‘Κλινδιά’, όταν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε ο Νόμος ‘Περί σχηματισμού διαιρέσεως των Δήμων’ όπου στην Ηλεία σχηματίστηκαν 22 δήμοι και αναφέρεται για πρώτη φορά η λέξη ‘Κλήντια’ και όχι ο τόνος στη λήγουσα.
Όμως στις 18 Δεκεμβρίου του 1840 στο νόμο αριθ. ΦΕΚ 22 δημοσιεύθηκε Διάταγμα όπου οι 22 αυτόι Δήμοι του νομού Ηλείας μετασχιματίζοντας σε 8, όπου μεταξύ των άλλων οι Δήμοι Λαμπείας και Φολόης σχημάτισαν τον Δήμο Λαμπειαίων με πρωτεύουσα τη Δίβρη. Οι Δήμοι Ωλένης, Γουμεραίων, και Ηρακλείας σχημάτισαν τον Δήμο Ωλεναίων με πρωτεύουσα το Λαντζόϊ.
Να προσθέσουμε ακόμη ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 306 στις 18/12/1908 συστήθηκε τηλεφωνικό γραφείο στα χωριά Κακκοτάρι, Αγία Άννα, Κλειδιά(και όχι Κλήντια που το βρήκαμε το 1834) του Δήμου Λαμπείας.
Με αυτ’η την κατάσταση περί Δήμων, φθάνουμε στο 1912, οπότε με το νόμο δνζ’=4057 και Κοινοτήτων τα χωριά μας έγιναν ανεξάρτητες κοινότητες όσα είχαν πάνω από 300 κατοίκους. Αυτός ο νόμος κράτησε μέχρι τις εκλογές το 1998, οπότε δημιουργήθηκαν και πάλι οι Δήμοι κατά το οποίον το χωριό ‘Κλινδιά’ (άλλη ορθογραφία τώρα) αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ωλένης μαζί με τα γύρω χωριά.

Μέχρι τώρα δεν εξηγήσαμε τι σημαίνουν οι λέξεις ‘Κλήντια’, ‘Κλεινδιά’, ‘Κλειδιά’ και ‘Κλινδιά’.
Στη ΄Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια’ βλέπουμε τη λέξη ‘Κλεινδία’ και γράφει : <<Χωριό της επαρχίας Ηλείας του ομωνύμου νομού, αποτελούν ίδιαν κοινότητα. Έχει ταχυδρομικόν γραφείον. Κάτοικοι 377 το 1928>>. Στο συμπλήρωμα της ίδιας εγκυκλοπαίδειας που εκδόθηκε κατά την δεκαετία 1950 βλέπουμε τη λέξη ‘Κλεινδιά’ να μας παραπέμπει στη λέξη ‘Κλινδιά’ και γράφει : << Χωριό της Επαρχίας του νομού Ηλείας. Κάτοικοι 409, έδρα κοινότητας, υψόμετρο 350.
Μέχρι τώρα δεν είδαμε άρθρο. Άρα τι είναι το όνομα του χωριού, αρσενικό, θηλυκό ή ουδέτερο? Δηλαδή είναι ‘‘ο Κλεινδιάς’’, ‘‘η Κλεινδιά’’ ή ‘‘τα Κλεινδιά’’?
Ας δόμε και τι γράφει η ‘‘Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα’’. Επί τέλους διαβάζουμε: Η Κλεινδιά:<< Χωριό έδρα της ομώνυμης κοινότητας της επαρχίας Ηλείας. Βρίσκεται 43 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Πύργου στις δυτικές παρυφές του όρους Φολόη, σε υψόμετρο 500>>
Βλέπουμε ότι το όνομα του χωριού είναι θηλυκό. Και όταν γραφόταν ‘Κλεινδιά’ εννοούμε ‘η Κλεινδιά’ ένθα είναι κάποιο κόκκαλο, το λεγόμενο κλειδοκόκκαλο, βρίσκεται στο εμπρόσθιο επάνω τμήμα του θώρακα, εκτείνεται από το ακρώμιο ως το στέρνο και αποτελεί το εμπρόσθιο τμήμα της ωμικής ζώνης. Στον άνθρωπο η κλείδα έχει σχήμα πολύ ανοικτού S.
Kαι πράγματι το χωριό ‘Η Κλεινδιά’ δεν είναι ούτε πολύ στρογγυλό, ούτε πολύ τριγωνικό, ούτε πολυγωνικό, παρα μόνο είναι μια ανοικτή καμπυλωτή γραμμή σαν ανοικτό S, δηλαδή σαν φίδι.
  Aν προσέξετε το χωριό μας, το κέντρο του επάνω- κάτω είναι ο θώρακας του σώματός μαςκαι εκατέρωθεν εκτείνωνται οι κλείδες. Όπου η μία είναι προς την Πεύκη και η άλλη κλείδα προς τη Φολόη.


  

Διαβάστηκε 3485 φορές Τελευταία Αλλαγή την Σάββατο, 10 Αυγούστου 2013 20:44
Περισσότερα της ίδιας κατηγορίας... Χαιρετισμός »

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…