Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Μέλι: ανακαλύψτε 5 εκπληκτικές του ιδιότητες

Χάρη στις αντισηπτικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες, το φυσικό μέλι μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό συστατικό για την αντιμετώπιση λοιμώξεων τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!

Το μέλι είναι μια πολύ θρεπτική και υγιεινή τροφή.

Καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο σε μεγάλες ποσότητες, όχι μόνο για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες αλλά και για τη γεύση του. Πρόκειται για ένα πολύ μοναδικό και ξεχωριστό προϊόν.

 

Ωστόσο, πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε είδος μελιού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πού προέρχεται.

Γενικά υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη. Το πρώτο θεωρείται φυσικό ενώ το δεύτερο είναι περισσότερο εμπορικό. Αν και είναι πολύ παρόμοια, διαφέρουν οπωσδήποτε στις ιδιότητές τους.

1. Το φυσικό μέλι φτιάχνεται από μέλισσες. Πρόκειται για την πιο υγιεινή ποικιλία που υπάρχει, γι’αυτό συνιστάται περισσότερο για τακτική κατανάλωση καθώς και για άλλους σκοπούς.

2. Το εμπορικό μέλι, από την άλλη πλευρά, φτιάχνεται από τον άνθρωπο. Το προϊόν αυτό αναπτύχθηκε για να συμπληρώσει το παραδοσιακό προϊόν, έτσι είναι ευκολότερο να βρεθεί αλλά είναι λιγότερο υγιεινό.

Όταν τα συγκρίνουμε, παρατηρούμε σημαντικές διαφορές στην υφή τους: το φυσικό μέλι είναι πολύ πιο πυκνό και παχύρρευστο και περιέχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.

Λόγω αυτού, συνιστούμε ιδιαίτερα να καταναλώνετε μόνο φυσικό μέλι, καθώς η εμπορική ποικιλία θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας.

Επίσης η φυσική ποικιλία μπορεί να έχει πολλές ωφέλειες. Σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε λίγο για αυτές.

1.Το μέλι καταπολεμά την ακμή

Αν και ο πρωταρχικός ρόλος του μελιού είναι διατροφικός, το μέλι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς. Μπορείτε επίσης να ωφεληθείτε από αυτό χρησιμοποιώντας το στο δέρμα σας!

Όσον αφορά στην τοπική του χρήση, αν υποφέρετε από κάποια δερματική διαταραχή όπως η ακμή, το μέλι αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική.

 

Για να αξιοποιήσετε τις θετικές επιδράσεις του, συνιστούμε να εφαρμόσετε λίγο μέλι στις πάσχουσες περιοχές του δέρματός σας.

Αν και υπάρχουν πολυάριθμες άλλες φυσικές και εμπορικές εναλλακτικές θεραπείες για την ακμή, η θεραπεία με μέλι είναι μία από τις πιο εύκολες, τις πιο οικονομικές και τις πιο χρήσιμες.

2. Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Μία από τις βασικές ωφέλειες που έχει το μέλι είναι η συνεισφορά του στην απορρόφηση και στη δέσμευση του ασβεστίου από το σώμα σας.

Έτσι μπορεί να παίξει θεμελιώδη ρόλο σε σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου, η οποία εξαρτάται από την παρουσία ασβεστίου.

 

Όταν καταναλώνετε τακτικά μέλι, οι νευρώνες σας είναι περισσότερο ικανοί να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μεταλλικό στοιχείο. Τελικά το μέλι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Επιπλέον μια άλλη ωφέλεια της τακτικής κατανάλωσης μελιού είναι το γεγονός ότι μπορεί να βελτιώσει τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη σας.

3. Θεραπεύει τα συμπτώματα βήχα

Από τις πολλές ωφέλειες του μελιού, οι αντιβιοτικές και οι αντισηπτικές του ιδιότητες πραγματικά ξεχωρίζουν. Αυτές είναι αποτελεσματικές για την καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν συμπτώματα βήχα.

Η κατανάλωση μελιού βοηθάει επίσης στην αντιμετώπιση του πονόλαιμου και των γενικών συμπτωμάτων που οφείλονται σε ασθένειες όπως η γρίπη.

Μπορείτε να καταναλώσετε το μέλι με διάφορους τρόπους. Ωστόσο τρώγοντας απλώς μια γεμάτη κουταλιά της σούπας μπορείτε να καταπολεμήσετε πολυάριθμα συμπτώματα και να προάγετε την ίαση.

4. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Όπως ήδη αναφέραμε, αυτό το γευστικό προϊόν έχει αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες καθώς και φυτοθρεπτικές ουσίες.

Αυτό σημαίνει ότι αποτελεί επίσης εξαιρετική εναλλακτική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Όχι μόνο είναι εξαιρετικό για την εξάλειψη των μικροοργανισμών από το σώμα σας, αλλά και προλαμβάνει τη συσσώρευσή τους στη μύτη και στους πόρους σας, τα σημεία στα οποία εισβάλλουν κυρίως τα βακτήρια.

5. Το μέλι επουλώνει πληγές

Και πάλι αξίζει να αναφέρουμε ότι το νέκταρ αυτό διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Εξάλλου αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους κάνει τόσο καλό στο σώμα σας γενικά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα πρέπει να το καταναλώσετε αλλά να το εφαρμόσετε τοπικά, όπως προαναφέραμε.

Γενικά μιλώντας το μέλι είναι κατάλληλο για κάθε είδους δερματική πάθηση, συμπεριλαμβανομένων των πληγών.

  • Πριν το εφαρμόσετε, σας συστήνουμε να πλύνετε πρώτα καλά τα χέρια σας.
  • Χρησιμοποιήστε γάντια, αν είναι δυνατό, και αποστειρώστε το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσετε για την εφαρμογή του.
  • Προσπαθήστε να καλύψετε εντελώς την πάσχουσα περιοχή.
  • Μόλις καλύψετε την πληγή, σκεπάστε τη με έναν αποστειρωμένο επίδεσμο.
Διαβάστηκε 1352 φορές

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…