Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

7 πράγματα που συμβαίνουν όταν αρχίζουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας

«Όταν αγάπησα τον εαυτό μου αρκετά, έμαθα να αφήνω πίσω μου οτιδήποτε δεν ήταν υγιές. Αυτό συμπεριέλαβε ανθρώπους, δουλειές, τις πεποιθήσεις και τις συνήθειες μου – οτιδήποτε με κρατούσε χαμηλά. Η κριτική μέσα μου έκανε λόγο για απιστία. Τώρα πια καταλαβαίνω ότι ήταν αγάπη για τον εαυτό μου» . Kim McMillen

Το ακούμε συχνά. Κάποιοι ίσως και να το έχουμε συνειδητοποιήσει. Η απάντηση σε πολλά από τα προβλήματα μας, αν όχι σε όλα, είναι να αγαπάμε τον εαυτό μας. Η Aska Kolton, που υπογράφει το άρθρο «7 πράγματα που συμβαίνουν όταν αρχίζουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας» στην ιστοσελίδα tinybudha πίστευε ότι τα είχε καταφέρει.

Για 15 ολόκληρα χρόνια, αφού είχε αφήσει πίσω της μια 2χρονη κατάθλιψη στην εφηβεία της, διάβαζε βιβλία αυτοβοήθειας, έκανε τακτικά διαλογισμό και φυσικά τη γνωστή άσκηση του καθρέφτη και κατέγραφε καθημερινά στο ημερολόγιο της όλα τα πράγματα για τα οποία έπρεπε να είναι ευγνώμων. Έχοντας γίνει περισσότερο ευγενική με τον εαυτό της είχε πιστέψει ότι ήξερε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό-αγάπη. Έκανε λάθος.

Ένα ταξίδι στο Περού σε μια δύσκολη εποχή για την ίδια τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό τομέα και η συνάντηση της με ένα σαμάνο που επέμενε να της λέει ότι όλα της τα προβλήματα θα λυθούν «όταν αρχίσει να αγαπάει τον εαυτό της» την έβαλαν σε μεγάλες σκέψεις.

Του λόγου του το αληθές αποδείχτηκε μερικά χρόνια αργότερα, όταν η Aska Kolton έμαθε πραγματικά να αγαπάει τον εαυτό της και στο άρθρο της αυτό στην ιστοσελίδα tinybudha μοιράζεται με τους αναγνώστες όλα όσα έμαθε.

Όταν αρχίσετε να αγαπάτε τον εαυτό σας…

1. Αποκτάτε τον πλήρη έλεγχο της ζωής σας

Η συνειδητοποίηση ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχετε επιλογές είναι μια ευχάριστη, ανακουφιστική εξέλιξη. Όσες φτωχές επιλογές κι αν έχετε κάνει από φόβο, ενοχή ή ντροπή στο παρελθόν, όταν αρχίσετε να αγαπάτε πραγματικά τον εαυτό σας θα σταματήσετε να ζείτε για να ευχαριστείτε τους άλλους. Θα αρχίσετε να επιλέγετε αυτά που χαροποιούν και ικανοποιούν πρώτα από όλα εσάς τους ίδιους.

2. Βάζετε όρια στην αγάπη

Έχοντας ως προτεραιότητα τις δικές σας επιθυμίες και ανάγκες γίνεστε αυτόματα πιο διεκδικητικοί και περισσότερο αποφασισμένοι. Σταματάτε να ξοδεύετε άσκοπα χρόνο σε ανθρώπους που δεν ανταποδίδουν τα συναισθήματα σας ή δεν σέβονται την προσωπικότητα σας. Όταν αρχίσετε να αγαπάτε τον εαυτό σας, η αναζήτηση της αγάπης έχει ευτυχή κατάληξη.

3. Σταματάτε να ζητάτε την αποδοχή

Είναι ίσως το πιο απελευθερωτικό πράγμα. Όταν αρχίσετε να αγαπάτε και να σέβεστε τον εαυτό σας, θα σταματήσετε να ανησυχείτε αν αρέσετε στους άλλους. Συνακόλουθα θα πάψετε να κάνετε πράγματα για να έχετε την αποδοχή τους. Αυτό θα σας επιτρέψει αυτόματα να είστε αυθεντικοί, λιγότερο σε άμυνα, περισσόυερο ο αληθινός σας εαυτός.

4. Παίρνετε καλύτερες αποφάσεις

Πολλές φορές βρισκόμαστε παγιδευμένοι σε δουλειές που δεν μας ευχαριστούν λόγω συνήθειας ή από φόβο να τολμήσουμε ένα βήμα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Πότε όμως θα καταλάβουμε αυτό που πρώτος έγραψε ο Καβάφης ότι «σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός». Μαθαίνοντας να αγαπάμε τον εαυτό μας αρχίζουμε να κάνουμε επιλογές που μας ευχαριστούν. Και οι επιλογές αυτές δεν είναι ποτέ λάθος. Ακόμα κι αν δεν μας πάνε εκεί που ονειρευόμασταν, θα μας προσφέρουν πολλά μαθήματα και θα μας οδηγήσουν εκεί που πρέπει, στον προορισμό που αγαλλιάζει την ψυχή μας.

5. Απολαμβάνετε τη συντροφιά του εαυτού σας

Πολλές φορές γεμίζουμε τη μέρα μας με υποχρεώσεις και συναντήσεις με ανθρώπους απλά και μόνο για να μην μείνουμε μόνοι. Φοβόμαστε τη μοναξιά, τρέμουμε να μείνουμε μόνοι με τον εαυτό μας. Αν όμως τον αγαπήσουμε και αρχίσουμε να κάνουμε πράγματα που επιθυμούμε, θα κατανοήσουμε τις ανάγκες του, θα ξεδιαλύνουμε τα όνειρα του και θα γνωρίσουμε τα όρια του. Όταν αγαπάτε και φροντίζετε τον εαυτό σας, θα νιώθετε άνετα να κάνετε παρέα μαζί του. Και από τη θέση αυτή της αυτάρκειας, αυτόματα θα είστε και περισσότερο ελκυστικοί στους άλλους.

6. Αναπτύσσετε δυνατή σχέση με τον εαυτό σας

Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά είναι πολύ σημαντικό να είμαστε φίλοι με τον εαυτό μας. Να τον αγαπάμε ακόμα κι όταν διαφωνούμε μαζί του, να τον κατανοούμε ακόμα κι αν φέρετε περίεργα. Γιατί μόλις νιώσει ότι δεν τον αμφισβητούμε, ότι τον αποδεχόμαστε και τον στηρίζουμε θα ανθίσει σε όλο του το μεγαλείο. Γιατί μια από τις μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής είναι ότι όταν νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, βελτιώνονται και σχέσεις με τους γύρω μας.

7. Σταματάτε να αναζητάτε την ευτυχία στους άλλους

Η ευτυχία είναι προσωπική υπόθεση και δική σας απόφαση. Όταν αγαπάτε τον εαυτό σας συνειδητοποιείτε ότι δεν έχετε ανάγκη τους άλλους για να είστε ευτυχισμένοι. Όλη η αγάπη που χρειάζεστε για να νιώθετε ευτυχία βρίσκεται μέσα σας. Και κάπως έτσι θα σταματήσετε να αποζητάτε ένα αύριο που θα σας φέρει όλα όσα θέλετε και θα εκτιμήσετε όλα όσα βρίσκονται σήμερα μπροστά σας. Υπάρχει μεγαλύτερη αρετή από την ευγνωμοσύνη;

Συγγραφέας: Aska Kolton

Διαβάστηκε 643 φορές Τελευταία Αλλαγή την Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 18:02

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…