Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Κανονικός καρδιακός ρυθμός ανά ηλικία και πώς να τον υπολογίσετε

Κανονικός καρδιακός ρυθμός ανά ηλικία και πώς να τον υπολογίσετε

Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός των ενηλίκων μπορεί να είναι 60 έως 100 παλμοί ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. Ωστόσο, μπορεί να ποικίλλει λόγω διαφόρων παραγόντων. Μάθετε τα πάντα γι' αυτό εδώ!
 

Ως φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός μπορεί να οριστεί ο αριθμός των χτύπων της καρδιάς ανά λεπτό. Για να μάθουμε τον φυσιολογικό καρδιακό μας ρυθμό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια συσκευή (παλμόμετρο) ή να μετρήσουμε τον σφυγμό μας χειροκίνητα στον καρπό ή στον λαιμό.

Η μέτρηση αυτή πρέπει να γίνεται σε κατάσταση ηρεμίας και σε δραστηριότητα για να καθοριστεί το ελάχιστο και το μέγιστο. Η γνώση αυτών των δεδομένων είναι πολύ σημαντική από την άποψη της γενικής υγείας και για τις https://meygeia.gr/3-periptoseis-stis-opoies-prepei-na-apofygete-tin-athlisi/"}}" target="_blank" rel="noopener" class="jsx-151512268 jsx-951308518 default-a-link is--underline c--secondary-600 is--underline" style="box-sizing: border-box; margin: 0px; padding: 0px; border-width: 0px 0px 1px; border-top-style: initial; border-right-style: initial; border-bottom-style: dotted; border-left-style: initial; border-top-color: initial; border-right-color: initial; border-bottom-color: rgb(212, 100, 154); border-left-color: initial; border-image: initial; font: inherit; vertical-align: baseline; text-decoration: none; outline: none; color: rgb(212, 100, 154); word-break: break-word; transition: color 250ms ease-in-out 0s;">αθλητικές επιδόσεις, αφού μπορεί να γυμναζόμαστε ανεπαρκώς.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επίσης, παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν τους παλμούς ανά λεπτό.

Κανονικός καρδιακός ρυθμός ανά ηλικία

Η έννοια του καρδιακού ρυθμού ή του παλμού εκφράζει τη σχέση μεταξύ του αριθμού των καρδιακών παλμών και μιας δεδομένης χρονικής περιόδου, η οποία είναι συνήθως 1 λεπτό. Πρόκειται για έναν σημαντικό δείκτη της δραστηριότητας της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός αναφέρεται σε αυτό που αναμένεται ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουμε. Πρόκειται για μια μέτρηση που πρέπει να λαμβάνεται ως αναφορά, καθώς μπορεί να υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, περιστασιακοί ή εγγενείς στο άτομο, που μεταβάλλουν τον ρυθμό.

Σε κάποιους ο σφυγμός μπορεί να είναι ελαφρώς ταχύτερος, σε άλλους μπορεί να είναι πιο αργός. Οι φυσιολογικές τιμές των παλμών ανά λεπτό (bpm) σε ηρεμία είναι οι εξής:

  • Νεογέννητα, μέχρι τον πρώτο μήνα: 70 έως 190 bpm
  • Βρέφη, έως ένα έτος: 80 έως 160 bpm
  • Παιδιά από 1 έως 2 ετών: 80 έως 130 bpm
  • Παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών: 80 έως 120 bpm
  • Παιδιά μεταξύ 5 και 6 ετών: 75 έως 115 bpm
  • Παιδιά ηλικίας 7 έως 9 ετών: 70 έως 110 bpm
  • Νέοι ηλικίας άνω των 10 ετών: 60 έως 100 bpm
  • Ενήλικες: 60 έως 100 bpm
Διαβάστηκε 166 φορές

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…