Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα!

Για τον καθένα από εμάς τα Χριστούγεννα συμβολίζουν κάτι διαφορετικό. Με την πάροδο των χρόνων προσαρμοστήκαμε στην καθημερινότητα, αντί να προσαρμόσουμε την καθημερινότητα στα δικά μας μέτρα. Τουλάχιστον αυτό συνέβαινε όταν ήμουν ακόμα παιδί. Όσο πιο νέος είσαι, τόσο πιο ανέμελος και ανεξάρτητος από την οικογένεια θέλεις να αισθάνεσαι. Άλλωστε αποτελεί και γνώρισμα της εποχής μας η αποστροφή από τους θεσμούς και τις αξίες.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, θυμάμαι πως τις γιορτές μαζευόμασταν όλοι μαζί, οικογενειακά και με φίλους. Υπήρχε διαφορετική διάθεση ακόμη κι όταν ο κόσμος δεν είχε χρήματα για «σπατάλες». Η ατμόσφαιρα ήταν διαφορετική στο σπίτι, τα Χριστούγεννα ήταν μια ευχάριστη πρόφαση για να βρεθούμε με συγγενείς που βρισκόντουσαν μακριά, αλλά και για να πάμε στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά. Μύριζε το σπίτι Χριστούγεννα και το στολίζαμε γιορτινά. Ανήμερα των Χριστουγέννων, ξυπνούσαμε πριν ακόμα χαράξει, ντυνόμασταν ζεστά, παίρναμε τα τρίγωνά μας, μια σακούλα και πηγαίναμε όλο χαρά να πούμε τα κάλαντα. Η σακούλα μας γέμιζε με γλυκά, καρύδια, φιστίκια, μανταρίνια και ό,τι είχε στο σπίτι της η νοικοκυρά. Πάγωναν τα πόδια μας, αλλά δεν γυρνούσαμε, θέλαμε να γεμίσουμε το μπολ του σπιτιού με ζαχαρωτά. Αυτά που σήμερα αποκαλούμε κλισέ, τόσο για μένα όσο και για πολλούς αποτελούν ωραίες αναμνήσεις.

Τα χρόνια πέρασαν και όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, όλα άλλαξαν. Ο σκοπός των Χριστουγέννων χάθηκε, οι οικογένειες απομακρύνθηκαν και ο παππούς με τη γιαγιά «εγκαταλείφθηκαν». Διαλέγαμε άλλους τρόπους να περάσουμε τις γιορτές, με αποτέλεσμα οι άνθρωποί μας να αισθάνονται μόνοι και αποκομμένοι από την οικογένεια. Ένιωθαν ότι δεν έχουν θέση στη ζωή μας κι από διακριτικότητα δεν έλεγαν τίποτα στα παιδιά τους για να μην τα στενοχωρήσουν.

Τα υλικά αγαθά αντικατέστησαν τις αξίες μας και η εφήμερη πολυτέλεια αντικατέστησε το νόημα των γιορτών. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι τα υλικά αγαθά είναι για να μας διευκολύνουν κι όχι για να μας κάνουν ευτυχισμένους. Στα μικρά, απλά, καθημερινά πράγματα βρίσκεται η ευτυχία και το πραγματικό νόημα των γιορτών. Τα καλύτερα, τα πιο όμορφα πράγματα στη ζωή, δεν μπορείς να τα δεις, ούτε να τα αγγίξεις . Φτιάξτε μόνοι σας τα δώρα που θα προσφέρετε στην οικογένειά σας. Βρείτε το δικό σας νόημα των γιορτών. Αυτές τις μέρες υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που αισθάνονται μόνοι τους, που μας έχουν ανάγκη. Έχουν ανάγκη από συντροφιά, κατανόηση, αγάπη και επαφή. Το καλύτερο δώρο στους ανθρώπους μας, είναι απλά να νοιαστούμε για εκείνους και τις ανάγκες τους. Μια βόλτα στο χωριό, ένα τηλεφώνημα, μια φωτογραφία, θα επαναφέρει ξεχασμένες αναμνήσεις.

Εύχομαι όλοι να είστε καλά και να περάσετε χαρούμενες και ευτυχισμένες τις γιορτές σας! Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι, έχουμε χάσει πολλά, ας μη χάσουμε και αυτές τις γιορτές. Το χρωστάμε σε μας και στις οικογένειές μας αυτά τα Χριστούγεννα να είναι όπως παλιά!

Διαβάστηκε 1152 φορές Τελευταία Αλλαγή την Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 06:43

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…