Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

 

Τα φαγητά «των φτωχών»: 6 ελληνικές παραδοσιακές συνταγές που χάθηκαν με τα χρόνια

Φαγητά που τα πήρε ο χρόνος. Παραδοσιακά φαγητά με τα οποία μεγάλωσαν γενιές Ελλήνων.

Που χόρταιναν τους Έλληνες τον περασμένο αιώνα και συνδεόταν άμεσα και με τις παραγωγές των αγροτών τώρα έχουν χαθεί. Ή αναζητούνται από τους νεότερους εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που περιλαμβάνουν.

Τέτοια φαγητά είναι η μπομπότα, ο τραχανάς, το πλιγούρι που ήταν των φτωχών αλλά τώρα τα αναζητούν όσοι προσέχουν τη διατροφή τους.

Η μπομπότα

Γνωστή και ως το ψωμί ή η πίτα των φτωχών, η μπομπότα ήταν η εναλλακτική του σπάνιου σε δύσκολες περιόδους αλευριού από σιτάρι. Ήταν στην ουσία ένας χυλός από καλαμποκάλευρο, αλατισμένο νερό και λάδι, αυγό ή κάποια γέμιση, αν υπήρχε.

Θρεψίνη και πετιμέζι

Ως την δεκαετία του ’60, τότε που δεν υπήρχαν… πραλίνες φουντουκιού και maple syrup για να αλείφουμε στο ψωμί, οι φέτες αλείφονταν κατά κόρον με πετιμέζι ή θρεψίνη. Το πετιμέζι είναι το παχύρρευστο προϊόν που προκύπτει από τον μούστο των σταφυλιών. Η θρεψίνη, που κυκλοφορούσε στο εμπόριο σε κουτί με μια χαρακτηριστικότατη φωτογραφία ενός μικρού παιδιού, ήταν μια κρέμα που αποκαλούταν και σταφιδίνη, επίσης από τα σταφύλια. Αυτό ήταν το πιο συνηθισμένο και θρεπτικό κολατσιό των παιδιών τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Ζαχαρόψωμο
-

Μια φέτα ψωμί με ζάχαρη ήταν ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος να ξεκινήσουν τα παιδιά τη μέρα τους πριν φύγουν για το σχολείο, τις περασμένες δεκαετίες. Η «συνταγή» είναι πολύ απλή: Το ψωμί απλώς βρεχόταν ελαφρώς με νερό και πασπαλιζόταν με ζάχαρη.

Τσιγαρίδες

Σε παλαιότερες εποχές ανά την Ελλάδα – και σε κάποιες επαρχίες ακόμη – κάθε οικογένεια είχε το γουρουνάκι της, που «θυσιαζόταν» κοντά στα Χριστούγεννα. Επειδή όμως δεν έπρεπε να πάει χαμένο καθόλου κρέας, τα μικρά κομμάτια από ξύγκι που περίσσευαν, έμπαιναν σε καζάνια με νερό και αλάτι, και προέκυπταν κομμάτια χοιρινού σαν μπέικον, που διατηρούνταν ως και τα επόμενα Χριστούγεννα.

Πλιγούρι και τραχανάς

Στην ύπαιθρο το μπλουγούρι (γνωστό πλέον ευρέως ως πλιγούρι) και ο τραχανάς ήταν πάντα χειροποίητα. Και πιο διαδεδομένα από τα ζυμαρικά όπως τα μακαρόνια και το ρύζι που μπήκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην κουζίνα. Και κέρδισαν το… μονοπώλιο των συνοδευτικών στα πιάτα.

Το πλιγούρι είναι ψιλό δημητριακό από αποξηραμένο σιτάρι και ο τραχανάς, ξινός ή γλυκός, είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα ή γιαούρτι. Ευτυχώς, αυτά τα δύο χαμένα τρόφιμα, επανήλθαν το τελευταίο διάστημα. Ακόμα και στις κουζίνες μεγάλων σεφ, που αποφάσισαν να πρωτοτυπήσουν με μια επιστροφή σε παλιές αξίες. Κάνοντας τάση το «τραχανότο» ή βρίσκοντας στο πλιγούρι το «νέο» super food.

Ρεβιθόψωμο

Τα ρεβίθια στην Κατοχή ήταν χρήσιμα ακόμα και για την παρασκευή υποκατάστατου ροφημάτων όπως ο καφές. Αλλά με το συγκεκριμένο όσπριο και αλεύρι, φτιαχνόταν και ψωμί, το λεγόμενο ρεβιθόψωμο που με λίγο αλεύρι και λάδι, γέμιζε το τραπέζι σε εποχές ανέχειας.

Πηγή: newspepper.gr

Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021 19:24

Τα Συλλυπητήρια Στην Οικογένεια

Έφυγε από τη ζωή στης 2//8/2021η Πηνελόπη Κωσταντοπούλου. Ο Σύλλογος του χωριού εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια της.

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία και αν δεν κοιμόμαστε σωστά, το σώμα μας χάνει την ισορροπία του
Ο ύπνος είναι απαραίτητο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Η ξεκούραση τόσο του σώματός μας όσο και του εγκεφάλου, γίνεται μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

 

Ένας σημαντικότατος παράγοντας που τον επηρεάζει είναι η στάση του σώματος. Αν έχετε ως συνήθεια να κοιμάστε από τη μια πλευρά τότε επιβαρύνετε μακροχρόνια την υγείας σας.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες κατόπιν ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο ύπνος από τη δεξιά πλευρά μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αρρώστιες ακόμα και καρκίνο. Αυτό συμβαίνει διότι το γαστρικό οξύ από το στομάχι μεταφέρεται προς τον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του ύπνου κάτι το οποίο μπορεί μελλοντικά να προκαλέσει καρκίνο του στομάχου.

Από την αριστερή πλευρά τα πράγματα δείχνουν να είναι ευεργετικά. Ο οργανισμός μας όταν αναπαύεται από την σωστή πλευρά, την αριστερή, φιλτράρει τις τοξίνες του λεμφικού υγρού και των αποβλήτων. Αυτό γίνεται μέσω των λεμφαδένων και του θωρακικού πόρου.

 

Όσον αφορά στις γυναίκες που κυοφορούν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή καθώς το να κοιμάστε από τη δεξιά πλευρά ελλοχεύει κινδύνους τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Αν είστε έγκυος επιβάλλεται να αναπαύεστε από την αριστερή πλευρά καθώς παρέχετε η δυνατότητα για την σωστή ροή του αίματος προς την καρδιά, τόσο για την μαμά όσο και για το μωρό. Ακόμα, βοηθάει στην ανακούφιση της πλάτης από την πίεση που ασκεί η κοιλιά ενώ αποτρέπει την μήτρα από το να πιέζει το συκώτι.

Ο μακροχρόνιος ύπνος από τη δεξιά πλευρά μπορεί να επιβαρύνει τη σπονδυλική σας στήλη. Η συνήθεια του να κοιμάστε από τη λάθος κατεύθυνση δημιουργεί πιασίματα, δυσκαμψία ακόμα και «μπλέξιμο» των νεύρων.

Οι επιστήμονες που είναι σε θέση να γνωρίζουν υποστηρίζουν πως η σωστή πλευρά, η αριστερή, βοηθά ακόμα και τον εγκέφαλο καθώς η εναλλαγή πλευρών συμβάλει στην αποβολή των χημικών αποβλήτων από αυτόν.

Tips:

Αν θέλετε να αλλάξετε την στάση στον ύπνο προς τη σωστή κατεύθυνση μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι πίσω στην πλάτη σας έτσι να βρίσκετε εμπόδιο κατά τη διάρκεια του ύπνου και να μην γυρνάτε.
Ο οργανισμός σας θα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη ώρα που κοιμάται χωρίς ακρότητες, πέραν φυσικά εξαιρέσεων.
Το δωμάτιο είναι σημαντικό να αερίζεται μέσα στη μέρα και 10 λεπτά λίγο πριν πέσουμε για ύπνο, αν ο καιρός φυσικά το ευνοεί.
Επίσης για να επιτύχετε ένα σωστό ύπνο θα πρέπει όλα τα φώτα να είναι σβηστά

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…