Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 19:02

Ο ΑΓΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στην ιστορία της ανθρωπότητος, αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες,

οι οποίοι ξεκινούν με την γέννηση του Διός στο όρος Ίδη της Κρήτης, και χάνονται στα βάθη της μυθολογίας*.

*Μυθολογώ = λέω την αλήθεια δια του λόγου. Παρά-μύθι = παραποιώ την αλήθεια.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ως αφετηρία των Ολυμπιακών αγώνων το 776πΧ. Aυτή όμως η ημερομηνία, αποτελεί την πρώτη ιστορική Ολυμπιάδα.

Δηλαδή είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες άρχισαν να κρατούν επίσημα αρχεία των νικητών, και να αριθμούν τους χρόνους.

Και όπως γράφει και ο Παυσανίας στα «Αρκαδικά»: Οι Ολυμπιακοί αγώνες, ξεπερνούν το γένος των ανθρώπων, γιατί ξεκίνησαν απο τους «θεούς».

Αλλά και στα Ηλιακά αναφέρει πως όταν γεννήθηκε ο Δίας, η Ρέα η μητέρα του, ανέθεσε την επιτροπεία του παιδιού στους ιδαίους δακτύλους.

Πέντε Κρήτες πολεμιστές – όσοι και τα πέντε δάχτυλα του χεριού - απο το Ιδαίο όρος, οι οποίοι χτυπούσαν τις ασπίδες τους για να μην ακούγεται το κλάμα του μωρού και το καταβροχθίσει ο πατέρας του, ο τιτάνας Κρόνος.

Όταν κοιμόταν ο Δίας, οι πέντε αδελφοί έκαναν αγώνες δρόμου, και ο νικητής κάθε φορά, λάμβανε κότινο (στεφάνι) ελιάς.

Αφού ο Δίας μεγάλωσε, τα αδέλφια ίδρυσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και τους όρισαν να γίνονται κάθε τέσσερα για να θυμούνται το γεγονός.

Ένας απο τους απογόνους των Ιδαίων Δακτύλων πολεμιστών, ο Κλήμενος, 50 χρόνια μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, μετέφερε τους Ολυμπιακούς αγώνες απο την Κρήτη, στην Ολυμπία.

(Παυσανίας Ηλιακά)

Η ιερή λέξη αγών, εκ του άγω και ων, σημαίνει προχωρώ ασταμάτητα με μόνο σκοπό να ξεπεράσω τον Εαυτό μου.

Η λέξη άθλος, είναι αναγραμματισμός της λέξης λάθος, και παράγεται εκ του τλάω-τλω.

Δηλαδή εκείνος που μάχεται για να κατανικήσει τα λάθη του.

Ο Αγών του αθλητή, είναι η μάχη με τον εαυτό του, να νικήσει το λάθος, και να φτάσει στον άθλο.

Γιαυτό και ο αγωνιζόμενος ονομάζεται αθλητής. Αυτός δηλαδή που φτάνει στον άθλο, ξεπερνώντας τα πάθη του και τα λάθη του. Γιαυτό και το βραβείο ήταν συμβολικό.

Ένα απλό στεφάνι ελιάς. Ήταν η ανάμνησις της νίκης επί των παθών μας.

“Στην Ολυμπία αγωνιζόμαστε για ένα στεφάνι αγριελιάς, στα Ίσθμια για ένα στεφάνι πεύκου, στα Νέμεα για ένα στεφάνι σέλινου, στα Πύθια για τους καρπούς των ιερών δένδρων του θεού και στα Παναθήναια, για το λάδι της ιερής ελιάς.”

(Λουκιανός, Ανάχαρσις, 9-14)

Αλλά ο αγώνας γινόταν και για το «αιέν αριστεύειν» να αγωνίζεσαι πάντα να αριστεύεις (Όμηρος, Ιλιάδα Ζ, 208).

Άρα, κάθε αγώνας να νικήσουμε τα πάθη μας, είναι ιερός. Και οι Ολυμπιακοί αγώνες, ήταν ακριβώς αυτό.

Η Ιερή προσπάθεια να μεταμορφώσουσε τα ζωώδη και βίαια ένστικτά μας, σε δημιουργικό άθλο και άμιλλα μεταξύ των αθλητών.

Η εκγύμναση του σώματος, αποτελεί μέρος της αρμονίας και της ισορροπίας του Ευ Ζην.

Χρυσός κανόνας: Η Σκέψη και η κίνηση, είναι αδέλφια. Άνθρωποι που εργάζονται έντονα διανοητικά, θα πρέπει να εργάζονται και σωματικά, και όσοι εργάζονται έντονα σωματικά, θα πρέπει να εργάζονται και νοητικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, σπαταλούν άπειρες ώρες καθισμένοι μπροστά σε ένα «κουτί».

Είτε αυτό είναι υπολογιστής, λάπτοπ, τάμπλετ ή κινητό. Ασφαλώς, υπάρχουν κι εκείνοι που είναι αναγκασμένοι να το κάνουν λόγω εργασίας τους.

Όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό, οι άνθρωποι που εργάζονται έντονα διανοητικά, και κάνουν μία άκρως καθιστική εργασία, να έχουν αντιστοίχως, επαρκή κίνηση στη ζωή τους, γιατί διαφορετικά δημιουργούν δυσαρμονία.

Ας δούμε τι λέει χαρακτηριστικά ο Πλάτων σε ελεύθερη μετάφραση:

«Όποιος εργάζεται διανοητικά με ένταση, θα πρέπει, με ανάλογη ένταση να ασκεί το σώμα του με την γυμναστική. Ενώ όποιος ασκεί το σώμα του, πρέπει να ασκεί και την ψυχή του, με μουσική και φιλοσοφία.

Όταν η Ψυχή, που κατοικεί μέσα στο σώμα, είναι ισχυρότερη απο το σώμα, λόγω οτι την ασκούμε περισσότερο απο το σώμα, δημιουργείται ένταση. Διαταράσσουμε το σώμα, και προκαλούμε φθορές, με την μορφή της ασθένειας.

Όταν κάποιος ασχολείται με πάθος με έρευνες ή ρητορικές διαμάχες, το σώμα φουντώνει, ταράσσεται και παθαίνει καταρροές. Εξαπατώνται και οι γιατροί, και αναζητούν άλλες αιτίες, αντί για τις πραγματικές»

|Πλάτων Τίμαιος, παράγραφος 89c, 89d|

Πολλοί επιστήμονες σήμερα, δεν μπορούν να καταλάβουν πως ο άνθρωπος αποτελεί μια ολότητα του νού του, των συναισθημάτων του, και του σώματός του.

Αν δημιουργώ ένταση σε έναν απο τους 3 τομείς, τότε δημιουργώ ασθένεια σε όλους τους τομείς.

Δεν γίνεται να είναι άρρωστο το σώμα και να μην υποφέρει ο Νους. Δεν είναι δυνατόν να είναι άρρωστος ο Νους, και να μην ασθενεί και το σώμα.

«Όταν σφάλλει το σώμα, σφάλλει και η σκέψις»
Αγησίλαος, Βασιλεύς της Σπάρτης.

Αυτά ήταν απολύτως γνωστά στους αρχαίους Έλληνες Ιατρούς, και έχει έρθει η ώρα που και οι σημερινοί θεραπευτές, θα λάβουν αυτή τη γνώση, για το καλό τόσο των ίδιων, όσο και των συνανθρώπων τους.

Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η κίνηση. Θα ηρεμήσει και θα γαληνέψει έναν ταραγμένο Νου, και θα δημιουργήσει αρμονία σε όλα τα συστήματα του σώματος.

Τι εννοούμε όμως άσκηση για το Ευ Ζην;

Όταν μιλάμε για κίνηση, στην περίπτωση της ευεξίας, μιλάμε για ήπια αερόβια άσκηση.

Σε απλή γλώσσα, να μπορείς να μιλάς χωρίς να λαχανιάζεις, και σιγά – σιγά άρχισε να προκαλείς το σώμα σου. Πολύ σύντομα θα εκπλαγείς απο την βελτίωσή σου!

Τι μορφές κίνησης να επιλέξω;

Έντονο περπάτημα, χαλαρό τζόκινγκ ή χαλαρή ποδηλατάδα.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν δημιουργείς μεγάλη οξείδωση, οπότε δεν δημιουργείς και φλεγμονή. Μην ξεχνάς να κάνεις καλές διατάσεις πριν και μετά απο κάθε προπόνησή σου."

Απόσπασμα απο το νέο μου βιβλίο "Αρχαία Ελληνική Ιατρική"

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2020 18:53

Κεφάλαιο ένα της ζωής μου

Κεφάλαιο ένα της ζωής μου: περπατάω σε έναν υπέροχο δρόμο όπου άθελα μου πέφτω μέσα σε μία πολύ μεγάλη τρύπα στο δρόμο.

Δεν ήταν δικό μου λάθος. Δε φταίω εγώ.

Παρόλα αυτά νιώθω μεγάλο πόνο και παίρνει άπειρο χρόνο και ταλαιπωρία για να βγω έξω.

κεφάλαιο δύο της ζωής μου: περπατάω πάλι στον ίδιο δρόμο, και άθελα μου πέφτω στην ίδια τρύπα. Δεν ήταν δικό μου λάθος. Δεν φταίω εγώ.

Παρόλα αυτά υποφέρω. Και παίρνει άπειρο χρόνο και ταλαιπωρία για να βγω έξω.

Κεφάλαιο τρία της ζωής μου: Περπατάω στον ίδιο δρόμο και άθελά μου πέφτω μέσα σε μια πολύ μεγάλη τρύπα στο δρόμο.

Ήταν δικό μου λάθος, φταίω εγώ.

Παρόλα αυτά ο πόνος παραμένει μεγάλος και παίρνει πολύ χρόνο μέχρι να ξαναβγώ έξω.

Κεφάλαιο τέταρτο της ζωής μου: Περπατάω στον ίδιο δρόμο και περνάω πλάγια από την τρύπα αποφεύγοντας την.

Κεφάλαιο πέμπτο της ζωής μου: Αλλάζω δρόμο.

Το κλάμα είναι απαραίτητο. Αν δεν κλάψετε, θα κλάψει το σώμα σας. Αν πιέζετε τον εαυτό σας να τα κρατάει όλα μέσα του, αν καταπιέζετε όλον τον πόνο σας και δεν τον εξωτερικεύετε, τελικά θα εκραγείτε.

 

Δεν είμαστε σχεδιασμένοι να γεμίζουμε συναισθήματα και να τα συγκρατούμε χωρίς να τα εκφράζουμε.

Ο φόβος για την αντίδραση των άλλων, για αυτό που θα πουν για σας ή για το ότι μπορεί να σας απορρίψουν, σας κάνει να κρατάτε μέσα σας πράγματα τα οποία, αργά ή γρήγορα, θα ξεχειλίσουν από μόνα τους.

Αν δεν κλάψετε, θα αρχίσετε να υποφέρετε. Το κλάμα είναι απαραίτητο

Αν δεν κλάψετε, θα αρχίσετε να βιώνετε περισσότερη λύπη, απελπισία, κατάθλιψη και ανησυχία.

Έχετε κάθε ευκαιρία να μην αφήσετε τα πράγματα να είναι έτσι. Το να κρατάτε τα πάντα μέσα σας δεν είναι το σωστό μονοπάτι.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι ο σύντροφός σας βάζει πάντα τα πόδια του πάνω στο τραπέζι. Δεν του είπατε ποτέ τίποτα επειδή στην αρχή θέλατε να πιστέψετε ότι αυτό δεν σας πείραζε.

Ο μήνας του μέλιτος μας κάνει αρκετά ανόητους. Τι γίνεται όταν περάσει αυτή η φάση; Η πραγματικότητα κάνει την εμφάνισή της: ό,τι στην αρχή κάνατε ότι δεν σας πειράζει, τώρα πραγματικά σας ενοχλεί.

Πιθανώς θα αρχίσετε να κατηγορείτε το άλλο άτομο. Ίσως του λέτε πότε-πότε, “ξέρεις ότι αυτό δεν μου αρέσει”, ή δείχνετε με την έκφραση του προσώπου σας ότι αυτό δεν σας ευχαριστεί.

Όμως είναι ανώφελο. Το ανέχεστε ξανά και ξανά. Θα συνεχίσετε να του ρίχνετε ενοχλημένες ματιές, μέχρι που μια μέρα θα εκραγείτε για το τίποτα.

Το μεγάλο λάθος εδώ είναι ότι προσποιείστε ότι κάτι δεν σας πειράζει ενώ σας ενοχλεί πραγματικά και ότι δεν το εκφράζετε όταν πρέπει. Ίσως πιστεύετε ότι δεν θα ξανασυμβεί.

Ωστόσο πρόκειται για ένα από τα χειρότερα λάθη: μπαίνετε στον κόσμο των προσδοκιών.

Το σώμα σας σάς λέει πότε κάτι δεν πάει καλά, το κλάμα είναι απαραίτητο

Αν το να κρατάτε τα συναισθήματά σας μέσα σας έχει γίνει για σας τρόπος ζωής, το σώμα σας θα αρχίσει να στέλνει προειδοποιητικά σημάδια.

Οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι, η ανησυχία, οι στομαχικές διαταραχές, το έκζεμα και πλήθος άλλων προβλημάτων μπορεί να αποτελούν μια κραυγή για βοήθεια που έρχεται από κάτι μέσα σας που σας λέει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Δεν θα πρέπει να το αγνοήσετε.

Ίσως δεν ξέρετε τι συμβαίνει επειδή αυτό οφείλεται σε κάποια εμπειρία του παρελθόντος που δεν θυμάστε πολύ καλά.

Όμως, αν περιορίζει τη ζωή σας, αν αισθάνεστε ανησυχία ή αν συχνά δεν νιώθετε καλά και δεν είστε ευτυχισμένοι, ακούστε το σώμα σας.

Είναι σοφό. Χρησιμοποιήστε το για να κατανοήσετε τον πυρήνα του προβλήματος. Το σώμα σας δεν αντιδρά έτσι χωρίς λόγο.

Το σώμα και ο νους σας συνδέονται. Αν αγνοήσετε το πρόβλημα, αν δεν ασχοληθείτε με το ζήτημα, το σώμα σας θα σας το δείξει.

Υπάρχει και συνέχεια. Αν δεν εμβαθύνετε στα πιο ενδόμυχα μέρη και δεν αντιμετωπίσετε αυτό που σας βλάπτει τόσο πολύ, οι στομαχικές διαταραχές μπορεί να γίνουν έκζεμα, το έκζεμα πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα και το πρόβλημα στο κυκλοφορικό σύστημα δερματίτιδα.

Όσο αγνοείτε τις προειδοποιήσεις του σώματός σας, αυτό θα προσπαθεί να σας δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά, μέχρι να δώσετε τέλος σε ό,τι σας κάνει τόσο δυστυχισμένους.

Πεποιθήσεις, τραύματα και εμπειρίες

Τα προβλήματά σας συχνά πηγάζουν από πεποιθήσεις, τραύματα και εμπειρίες που δεν επιλέξατε να βάλετε στον νου σας ή να βιώσετε.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα όλα αυτά μπορεί να αποτελούν ευκαιρίες για να ανοίξετε τα μάτια σας, να μάθετε και να απελευθερωθείτε.

Ο φόβος του να πείτε “όχι” μπορεί να προέρχεται από κάποια πεποίθηση ή κάποια τραυματική εμπειρία που κουβαλάτε από τότε που ήσασταν μικροί.

Αυτός ο τεράστιος φόβος του να λέτε αυτό που αισθάνεστε όταν το αισθάνεστε μπορεί να οφείλεται σε μια αρνητική εμπειρία που οδήγησε σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Μην ενδίδετε σε όλα αυτά. Δεν υπάρχει λόγος να τους παραδοθείτε και να τα αποδεχτείτε.

Κάθε τραύμα και κάθε εμπειρία αποτελεί μια ευκαιρία να γίνετε αυτό που πραγματικά θέλετε να είστε.

Να θυμάστε λοιπόν το εξής: αν δεν κλάψετε, θα κλάψει το σώμα σας. Το κλάμα είναι απαραίτητο. Αρχίστε να αφήνετε τον εαυτό σας να κλάψει όταν το χρειάζεται. Απελευθερώστε το σώμα σας από τις σωματικές εκδηλώσεις του πόνου.

Είστε έτοιμοι να επιλέξετε την ευημερία αντί τη δυστυχία;

Εικονογράφηση: Sylvie Ann
Πηγή:  meygeia.gr

Αισθήματα όπως αυτό της ανησυχίας ή του φόβου, μπορούν να σας κυριεύσουν εύκολα. Όμως, αν αναλάβετε δράση, θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την αγωνία.

Νιώθετε συνέχεια πως κρέμεστε από μία κλωστή; Σήμερα σας έχουμε καλά νέα, υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσετε την αγωνία. Αν αισθάνεστε ότι δεν έχετε άλλη επιλογή από το να ζήσετε με συναισθηματική και ψυχική αγωνία, συνεχίστε την ανάγνωση. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους είναι επικίνδυνα για την υγεία σας.

Η αγωνία είναι φυσιολογικό συναίσθημα και βοηθητική, ορισμένες φορές, σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν σας κυριεύει και γίνεται χρόνια. Τότε, γίνεστε παρανοϊκοί/ες και βλέπετε κινδύνους ή επιπλοκές εκεί όπου δεν υπάρχουν. Ανησυχείτε για όλες τις αρνητικές εξελίξεις που πιθανόν να υπάρξουν, χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας.

“Η αγωνία είναι σαν μία φωνή που σε κυνηγά και χρησιμοποιεί τις ανασφάλειές σου εναντίον σου,” αυτό εξηγεί η ψυχολόγος Δρ. Ilene Strauss Cohen, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Μπάρι στη Φλόριντα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά στα παραπάνω.

Αγωνία: Ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας

Θλιμμένη γυναίκα

Άνθρωποι που βασανίζονται από την αγωνία βιώνουν ένα συνεχές αίσθημα φόβου σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, υπάρχουν 246 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη χρόνια αγωνία. Η Αμερικανική Ένωση Αγωνίας και Κατάθλιψης τη θεωρεί την πιο συχνή ψυχική επιδημία της εποχής μας και προειδοποιεί για τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Όταν κάποιος υποφέρει από την αγωνία, ο εγκέφαλος απελευθερώνει αδρεναλίνη, κορτιζόλη και άλλες ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν τη φυσιολογική συμπεριφορά του σώματος.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ίσως βιώσετε δυσφορία και ορισμένες παρενέργειες όπως:

  • Πονοκέφαλο
  • Ζαλάδα
  • Κατάθλιψη
  • Υψηλή πίεση
  • Απώλεια όρεξης
  • Πεπτικές διαταραχές όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια
  • Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Εξάντληση
  • Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας

Τρόποι να αντιμετωπίσετε την αγωνία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να ελέγξετε την αγωνία, καθώς αυτή βρίσκεται συνήθως στο μυαλό και δε βασίζεται στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, το πώς αντιμετωπίζετε το σώμα σας έχει άμεση επίδραση στο μυαλό. Αυτός είναι και ο λόγος που τα υγιεινά φαγητά και οι υγιεινές συνήθειες θα βελτιώσουν την πνευματική σας υγεία.

Φροντίστε το σώμα σας για να αντιμετωπίσετε την αγωνία

Τρόποι να αντιμετωπίσετε την αγωνία

Οι καλές συνήθειες θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την αγωνία.

1. Περιορίστε την καφεΐνη

Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη χειροτερεύει την αγωνία καθώς διπλασιάζει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, το οποίο, με τη σειρά του, μειώνει το Γ-αμινοβουτυρικό οξύ, ένα φυσικό χαλαρωτικό του σώματος.

2. Σταματήστε ή μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Είναι αλήθεια ότι το αλκοόλ σάς βοηθά να χαλαρώσετε, για την ακρίβεια αυτό ισχύει για μικρές ποσότητες, ενώ η υπερβολική κατανάλωση και οι παρενέργειες που την ακολουθούν επιδεινώνουν το αίσθημα αγωνίας.

Το αλκοόλ αλλοιώνει τα επίπεδα σεροτονίνης, και αυτά με τη σειρά τους αυξάνουν τα επίπεδα άγχους. Σύμφωνα με μελέτες, το 20% των ατόμων που υποφέρουν από αγωνία είναι εξαρτημένα από το αλκοόλ.

3. Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή για να αντιμετωπίσετε την αγωνία

Μεταξύ της πεπτικής οδού και του εγκεφάλου μας υπάρχουν περισσότεροι από 10 εκατομμύρια νευροδιαβιβαστές που επικοινωνούν συνεχώς. Έτσι λοιπόν, ό,τι τρώτε επηρεάζει το μυαλό και γι’ αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνετε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, και λαχανικά σε κάθε γεύμα. Επίσης, μεταξύ των γευμάτων μπορείτε να τρώτε ένα φρούτο ως σνακ και να πίνετε πολλά υγρά.

Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ, ένα είδος βιταμίνης Β, όπως τα σπαράγγια, το νεροκάρδαμο, το σπανάκι, και οι ξηροί καρποί, αλλά και όσες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6, όπως τα ψάρια, το κοτόπουλο, οι μπανάνες, και τα λαχανικά, διεγείρουν σημαντικά την παραγωγή σεροτονίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι παραπάνω τροφές ανήκουν στην κατηγορία “ορμόνες της ευτυχίας”.

Ανακαλύψτε: 8 φυσικές θεραπείες για να περιορίσετε το άγχος

4. Να τρώτε τρία πλήρη γεύματα και δύο μικρά ενδιάμεσα την ημέρα

Άνθρωποι που υποφέρουν από αγωνία έχουν την τάση να παραλείπουν γεύματα.

Η Αμερικανική Ένωση Αγωνίας και Κατάθλιψης προειδοποιεί το κοινό να μη παραλείπει γεύματα καθώς έτσι δημιουργούνται διαταραχές πολύ πιο επιβλαβείς και περίπλοκες, όπως η ανορεξία και η βουλιμία.

5. Να κοιμάστε αρκετά για να αντιμετωπίσετε την αγωνία

Η αγωνία μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας και η έλλειψη ύπνου αυξάνει την αγωνία. Όταν κοιμάστε 8 ώρες, μειώνονται η θερμοκρασία του σώματος, οι παλμοί της καρδιάς, και τα νεύρα, και όλα μαζί μειώνουν τα επίπεδα αγωνίας.

Έχει φανεί ότι ο ύπνος καθαρίζει το μυαλό και σας βοηθά να δείτε τα πράγματα από μια πιο ξεκάθαρη οπτική γωνία.

6. Αντιμετωπίστε την αγωνία με άσκηση

Όταν γυμνάζεστε, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες οι οποίες θέτουν υπό έλεγχο τον πόνο και παράγουν ένα αίσθημα ευεξίας. Η άσκηση βοηθά επίσης να κοιμάστε καλύτερα, μειώνει την πνευματική κόπωση, και βελτιώνει τη γνωστική ικανότητα.

Φροντίστε το μυαλό σας για να αντιμετωπίσετε την αγωνία

Γυναίκα ευτυχισμένη

Αλλάξτε τη συμπεριφορά σας για να καταπολεμήσετε την αγωνία.

7. Αποδεχτείτε ότι δε μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα

Αλλάξτε την οπτική σας όσον αφορά όλες τις πιθανώς αγχωτικές καταστάσεις και αφοσιωθείτε μόνο στα σημαντικά πράγματα που μπορείτε να λύσετε. Πολλές φορές, ο φόβος σάς κάνει να αντιλαμβάνεστε τις καταστάσεις με μια πιο σκοτεινή χροιά απ’ ότι θα έπρεπε. Επικεντρωθείτε μόνο στις λύσεις καθώς όλα τα προβλήματα έχουν μία λύση.

Αν δεν υπάρχει λύση σε κάτι, τότε αυτό δεν είναι πρόβλημα. Να ανησυχείτε μόνο για όσα πράγματα μπορείτε να ελέγξετε. Έτσι θα μειώσετε την αγωνία σας.

8. Να κάνετε πάντα το καλύτερο που μπορείτε για να αντιμετωπίσετε την αγωνία

Μη προσπαθείτε να επιτύχετε την τελειότητα ή μη βασανίζετε τον εαυτό σας όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως είχατε σκεφτεί. Σας έχουμε ένα μικρό μυστικό: η αληθινή τελειότητα είναι ουτοπία.

Να είστε περήφανοι/ες για τα επιτεύγματά σας και να μαθαίνετε από τις αποτυχίες σας. Κανείς δεν έμαθε κάτι όταν πέτυχε σε κάτι με την πρώτη προσπάθεια.

9. Να έχετε θετική συμπεριφορά

Αναγνωρίστε πως πολλοί φόβοι σας δεν είναι δικαιολογημένοι. Όλα – ακόμη και οι άσχημες καταστάσεις – έχουν μια θετική πλευρά και είναι πάντα προσωρινά. Να παραμένετε επικεντρωμένοι/ες στα θετικά πράγματα που σας περιβάλλουν.

10. Ανακαλύψτε τους φόβους σας για να αντιμετωπίσετε την αγωνία

Αναλύστε ποιες καταστάσεις σας προκαλούν αγωνία. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να διατηρείτε ένα ημερολόγιο. Κανονικά θα υπάρχει ένα παρόμοιο μοτίβο. Ίσως να είναι η δυσκολία να συνεργαστείτε με το αφεντικό σας, ίσως η δυσπιστία απέναντι στις ενέργειες των άλλων ή απλώς οι υπερβολικές υποχρεώσεις που έχετε.

Μόλις ανακαλύψετε τι σας προκαλεί αγωνία, προσπαθήστε να το λύσετε μόνοι/ες σας ή αναζητήστε τη βοήθεια ενός/μίας επαγγελματία.

11. Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας

Να γνωρίζετε ότι μπορείτε να ξεπεράσετε οποιαδήποτε κατάσταση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Για την ακρίβεια, πάντα το καταφέρνατε αυτό. Αλλιώς, δε θα βρισκόσασταν εδώ που βρίσκεστε. Μπορείτε να τo επιτύχετε τόσο μέσα από τις καλές όσο και από τις άσχημες καταστάσεις.

Τα πάντα στη ζωή έχουν να κάνουν με το να ξεπερνούμε όλων των ειδών τα εμπόδια. Μόλις μάθετε να εμπιστεύεστε την ικανότητά σας να προχωράτε μπροστά, η αγωνία σας θα αρχίσει να εξαφανίζεται σιγά-σιγά.

Αντιμετωπίστε την αγωνία

Γυναίκα κάνει διαλογισμό

Αν η αγωνία σάς βασανίζει, μπορούν να σας βοηθήσουν ορισμένες ασκήσεις αναπνοής ή ο διαλογισμός.

Υπάρχουν ασκήσεις και δραστηριότητες που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την αγωνία. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας θετικά πράγματα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένες ασκήσεις.

12. Βαθιές αναπνοές για να αντιμετωπίσετε την αγωνία

Οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής βοηθούν την οξυγόνωση του εγκεφάλου και ρυθμίζουν τους παλμούς της καρδιάς. Βάλτε λίγο χρόνο στο καθημερινό σας πρόγραμμα για να επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας.

Πέντε μονάχα λεπτά το πρωί πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας ή όταν επιστρέφετε στο σπίτι θα κάνουν θαύματα στην υγεία σας.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 10 τρόφιμα που ηρεμούν το άγχος με φυσικό τρόπο

13. Κάντε ένα διάλειμμα

Τα διαλείμματα είναι απαραίτητα για την υγεία και το μυαλό σας.

Απομακρυνθείτε από καταστάσεις που προκαλούν άγχος, έστω και προσωρινά. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα τις επιλύσετε, αλλά μπορείτε να τις βάλετε στην άκρη για λίγο.

Έπειτα, κάντε ένα διάλειμμα και πάρτε βαθιές ανάσες, θα σας βοηθήσουν να δείτε τα πράγματα με άλλο μάτι. Κάντε άλλες δραστηριότητεςόπως να δείτε μια ταινία, να κάνετε κάποια κοινωνική εργασία ή κάποιο μάθημα.

14. Κάντε διαλογισμό για να αντιμετωπίσετε την αγωνία

Αν δε γνωρίζετε πολλά για τον διαλογισμό, μπορείτε να ξεκινήσετε σε κάποιο κέντρο για διαλογισμό ή γιόγκα. Αν γνωρίζετε ήδη, τότε αφιερώστε τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα στον διαλογισμό.

Έτσι, θα εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να σας βοηθήσει στον έλεγχο των καταστροφικών σκέψεων που οδηγούν στην αγωνία.

15. Επισκεφθείτε έναν/μία ειδικό

Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι σας έχει κυριεύσει η αγωνία, μη διστάσετε να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή ή μίας ψυχοθεραπεύτριας, ή κάποιου/ας ειδικού που έχει την ικανότητα και τις γνώσεις να σας βοηθήσει να την ελέγξετε.

Είναι εκπληκτικό το πόσο μπορεί να σας βοηθήσει.

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 17:28

Κοπή πίτας 2020

Αυτή την περίοδο ίσως είναι δύσκολο για τους περισσότερους να βρουν χρόνο για διάβασμα. Ακόμη όμως και αν το πρόγραμμά είναι φορτωμένο αξίζει τον κόπο να κλέψετε λίγο χρόνο για αυτόν το σκοπό. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι έχετε τουλάχιστον 5 καλούς λόγους για να το πράξετε.

 

1. Εκπαιδεύει τον εγκέφαλο μας

Ένα από τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων είναι ότι βοηθάει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί σωστά. Το διάβασμα αποτελεί μια καλή άσκηση για το μυαλό και το νου μας. Μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο μας να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν διαβάζουμε, αναγκάζουμε το μυαλό μας να σκέφτεται περισσότερο και αυτό μπορεί να μας κάνει πιο οξυδερκείς. Αλλά για να εξασκήσετε τον εγκέφαλό σας με το διάβασμα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να διαβάζετε βιβλία σε τακτική βάση.

2. Προσφέρει ανακούφιση από το στρες

 

Το άγχος αποτελεί ένα παράγοντα κινδύνου που προδιαθέτει σε διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις. Το διάβασμα όμως μας δίνει την ευκαιρία να ηρεμήσουμε και να περιορίσουμε το άγχος. Ειδικά η ανάγνωση βιβλίων φαντασίας πριν τον ύπνο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια δραστηριότητα που μας χαλαρώνει και μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε ο,τι μας στρεσάρει. Η μέθοδος αυτή μάλιστα θεωρείται πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του άγχους.

3. Βοηθάει στην πρόληψη της άνοιας

Σύμφωνα με τους ειδικούς το διάβασμα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου του Αλτσχάιμερ. Με το ουσιαστικό και προσεκτικό διάβασμα ενός εντύπου ή βιβλίου,  βελτιώνεται αμέσως η ποιότητα του εγκεφαλικού ιστού. Κατά την ανάγνωση, ο εγκέφαλος τονώνεται και διεγείρεται. Η διέγερση αυτή που προκαλείται στον εγκέφαλό μας από τη μελέτη, αν συμβαίνει τακτικά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εγκεφαλικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

4. Καταπολεμά την αϋπνία

Το διάβασμα μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία και να υιοθετήσουμε υγιείς συνήθειες ύπνου. Αν έχετε συνηθίσει να διαβάζετε βιβλία πριν κοιμηθείτε, τότε η συνήθεια αυτή συμβάλλει στη ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού του σώματος σας και στέλνει το σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθεί. Το διάβασμα λοιπόν μπορεί να σας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο να κοιμηθείτε ήσυχα και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι το πρωί.

5. Βοηθάει στη συγκέντρωση

Οι άνθρωποι που αγαπούν να διαβάζουν εκπαιδεύουν το μυαλό τους να συγκεντρώνεται και να εστιάζει πιο εύκολα.  Ο τακτικός αναγνώστης βιβλίων αποκτά σταδιακά την ικανότητα να έχει πλήρη προσοχή σε ο,τι κάνει, αλλά και να σκέφτεται πρακτικά, με αποτελεσματικό και αντικειμενικό τρόπο. Αναπτύσσει επίσης την ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων.

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…