Σύλλογος Κλινδαίων Νομού Ηλείας

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ"

Κατηγοριες

 

Η πραγματικότητα είναι πάντα η ίδια. Η ερμηνεία αλλάζει όπως μας συμφέρει…

”Εμένα μου φαίνεται πως οι γονείς μου γέρασαν και το χουν χάσει”.
”Και μένα μου φαίνεται πως εσύ τους κοιτάς με διαφορετικά μάτια”.
”Μα τι σημασία έχει αυτό; Αυτό που είναι, είναι όπως λες κι εσύ”.
”Άκουσε μια ιστορία”.

Ο βασιλιάς ήταν ερωτευμένος με τη Σαμπρίνα, μια γυναίκα ταπεινής καταγωγής που την έκανε τελευταία του γυναίκα. Ένα απόγευμα κι ενώ ο βασιλιάς έλειπε στο κυνήγι ήρθε ένας αγγελιοφόρος να ειδοποιήσει ότι η μητέρα της Σαμπρίνας ήταν άρρωστη.

Ο βασιλιάς της είχε απαγορεύσει να χρησιμοποιεί την προσωπική του άμαξα, κι αν παραβίαζε την εντολή του θα το πλήρωνε με το κεφάλι της. Όταν γύρισε ο βασιλιάς έμαθε τα καθέκαστα.

”Μα δεν είναι θαυμάσιο” είπε ” αυτό είναι αληθινή αγάπη κόρης προς τη μητέρα. Δεν την ένοιαζε να διακινδυνεύσει το κεφάλι της για να φροντίσει τη μητέρα της. Είναι υπέροχη.”

Την επόμενη μέρα κι ενώ η Σαμπρίνα καθόταν στο κήπο του παλατιού κι έτρωγε φρούτα, ήρθε ο βασιλιάς. Τον χαιρέτισε και μετά δάγκωσε το τελευταίο ροδάκινο που είχε στο καλάθι της.

”Φαίνονται γλυκά” είπε ο βασιλιάς.

”Πράγματι” αποκρίθηκε η βασίλισσα. Κι απλώνοντας το χέρι της έδωσε το τελευταίο της ροδάκινο στον αγαπημένο της.

”Πόσο με αγαπάει” σχολίασε μετά ο βασιλιάς ”στερήθηκε την απόλαυση της για να μου δώσει εμένα το τελευταίο ροδάκινο του καλαθιού. Δεν είναι εκπληκτική;”

Πέρασαν ορισμένα χρόνια-και ποιος ξέρει- το πάθος και ο έρωτας του βασιλιά έσβησαν απ τη καρδιά του. Καθόταν μαζί μ ένα στενό του φίλο κι έλεγε:

”Ποτέ δε φέρθηκε σαν βασίλισσα, μια φορά μάλιστα με παράκουσε και χρησιμοποίησε τη προσωπική μου άμαξα. Θυμάμαι και μια μέρα που μου έδωσε να φάω ένα δαγκωμένο φρούτο.”

”Η πραγματικότητα είναι πάντα η ίδια. Κι είναι όντως αυτό που είναι. Ωστόσο ο άνθρωπος μπορεί να ερμηνεύσει μια κατάσταση με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, τον ακριβώς αντίθετο.”, είπε.

”Πρόσεχε τι αντιλαμβάνεσαι” έλεγε ο Μπάντουιν ο σοφός. Αν ότι βλέπεις ταιριάζει ”γάντι” με τη πραγματικότητα που περισσότερο σε βολεύει … τότε

ΜΗΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ!!!

Του Χόρχε Μπουκάι

Τρίτη, 30 Ιουνίου 2020 16:34

fail

 

 Γράφει ο Αθανάσιος Στεργίου

Υπάρχουν κάποια ερωτήματα που επισκέπτονται τον κάθε έναν και μία από εμάς αργά ή γρήγορα. Διαβάζοντας αυτό το κείμενο, ίσως να ήρθε και η δική σου ώρα. Είναι μια κατηγορία ερωτημάτων που άλλοτε βασανίζουν, κι άλλοτε πυροδοτούν ή ενθουσιάζουν.

Τι έχω έρθει εδώ να κάνω;
Ποιος είναι ο σκοπός μου;
Ποιο είναι τελικά το νόημα της ζωής;
Πως θα είμαι ευτυχισμένος ή ευτυχισμένη;
Γιατί δεν έχω ικανοποίηση στη ζωή μου;
Πως θα βρω την εσωτερική ειρήνη και πληρότητα;

Η απάντηση πάντα βρίσκεται μέσα στο ερώτημα. Και αυτές οι απαντήσεις βρίσκονται κρυμμένες μέσα σου. Από Σωκράτη, Αριστοτέλη και Επίκτητο, θρησκευτικούς ηγέτες, φιλοσόφους, μέχρι και νεότερους όπως Freud, Adler, Bob Proctor, Tony Robbins και αμέτρητους άλλους, όλοι έχουν ασχοληθεί με το νόημα της ζωής και τον υπαρξισμό. Κάποτε ο Viktor Fankl είπε: “Το νόημα της ζωής είναι να δίνεις στη ζωή νόημα”. Ο Picasso επίσης το έθεσε με έναν εξίσου όμορφο τρόπο: “Το νόημα της ζωής είναι να βρεις το χάρισμά σου. Ο σκοπός της ζωής είναι να το χαρίσεις”.

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει έρθει στον πλανήτη με χαρίσματα και δώρα. Πέρα από τη μοναδικότητα που έχουμε όλοι, έχεις μέσα σου πράγματα που περιμένουν να τα ανακαλύψεις πρώτα για σένα και έπειτα για να τα μοιραστείς με ό,τι υπάρχει -φαινομενικά- έξω από σένα.

Η ζωή δεν είναι να τρέχεις να πληρώσεις λογαριασμούς, να ψάχνεις για σωτήρες, ούτε να περνάς τον χρόνο σου χωρίς να εκδηλώνεις την μέγιστη εκδοχή του εαυτού σου. Αν το θέλεις και πραγματικά προσπαθήσεις, μπορείς να ζήσεις μια δυνατή ζωή με πληρότητα. Αλλά για να το πετύχεις αυτό, πρέπει να γυρίσεις προς τα μέσα και να βρεις την δική σου αλήθεια.

Το Life Coaching δεν είναι παρά μια εξευγενισμένη μέθοδος της Μαιευτικής του Σωκράτη. Με άλλα λόγια, τα εργαλεία, οι τεχνικές και οι ερωτήσεις που θα σε κάνουν να βρεις τον κρυμμένο θησαυρό μέσα σου. Τον Ήρωα και την Ηρωίδα που μέσω του ταξιδιού, θα επιστρέψει στη δική του και δική της Ιθάκη.

Ό,τι έγινε έγινε. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν. Είσαι στο τώρα σε αυτή τη στιγμή. Σημασία έχει τι θα κάνεις από τώρα και μετά.

Παρακάτω λοιπόν θα βρεις μια σύνθεση γνώσεων και ερωτήσεων που αν τις ακολουθήσεις, είναι σχεδόν αδύνατον, αργά ή γρήγορα, να μη βρεις το νόημα της δικής σου ζωής:

  • Αν είχες όλα τα χρήματα, πόρους, χρόνο και ενέργεια που χρειάζεσαι, τι θα έκανες;
  • Στο τέλος της ζωής σου, τι θα ήθελες να αφήσεις πίσω σου; Τι θα ήθελες να λέει εκείνη η μαρμάρινη πλάκα;
  • Πήγαινε στην ώρα που θα κλείσεις για τελευταία φορά τα μάτια σου. Τι θα ήθελες να έχεις κάνει, βιώσει, δημιουργήσει, γίνει, για να πεις “καλά τα πήγα” – “ήταν μια καλή ζωή”;
  • Είσαι ο συγγραφέας της ζωής σου, του βιβλίου της ζωής σου. Στο τέλος του, τι θέλεις να γράφει; Ποιες περιπέτειες, καταστάσεις, γνώσεις, ταξίδια θέλεις να έχει κάνει ο ήρωάς σου; Τι ανθρώπους θέλεις να έχει συναντήσει; Τι θα ήθελες να έχει αφήσει πίσω του; Πως θα ήταν αυτό το βιβλίο συναρπαστικό, κι από εκείνα που ξενυχτάς για να το τελειώσεις μονορούφι;
  • Πως θα ήταν μια τέλεια ημέρα και μια τέλεια εβδομάδα για σένα; Περιέγραψέ την ονειρεμένα.
  • Πήγαινε πίσω από τότε που ήσουν παιδί ή σε όποια ηλικία βρίσκεται η ανάμνηση. Ποιες ήταν εκείνες οι στιγμές που ένιωθες και ήσουν σε απόλυτη χαρά και ευτυχία;
  • Αν σε θυμόταν η ιστορία, ποια ιστορία θα θέλεις να μείνει για σένα;
  • Τι είναι αυτό που όταν το ζεις ή το κάνεις, όλα εκτός από αυτό θολώνουν και μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα;

Αν δυσκολεύεσαι να το βρεις στο τώρα σου, δουλεύοντας ανάποδα από το τέλος προς στο τώρα, μπορείς να το βρεις. Να το βρεις, αλλά και να φτιάξεις τα βήματα. Ακόμα κι αν δε το βρίσκεις μέσα σου, ρώτα κοντινούς ανθρώπους που σε αγαπάνε και σε ξέρουν, πως θα σε φαντάζονταν σε ένα ιδανικό μέλλον; Τι θεωρούν φυσικό ταλέντο ή χάρισμα σε σένα; Τι εκτιμούν περισσότερο;

Αν ακόμα δυσκολεύεσαι, δοκίμασε. Ψάξε και έξω από εσένα. Δοκίμασε διαφορετικά βιβλία, ταινίες, δραστηριότητες, γνώρισε διαφορετικούς ανθρώπους, πήγαινε σε διαφορετικά μέρη, θέατρα, φυσικά τοπία, αρχαία, μάθε κάτι καινούργιο, μία ξένη γλώσσα, ένα μουσικό όργανο, μία τέχνη, μία δεξιότητα. Δοκιμάζοντας, κάποια στιγμή, κάτι θα συγχρονίσει μέσα σου και θα χτυπήσει το εσωτερικό καμπανάκι. Μόλις βρεις τη σπίθα σου, μη την αφήσεις. Όσο είναι μικρή χρειάζεται να την τροφοδοτείς και να την προστατεύεις.

Πως θα ξέρεις ότι το βρήκες;

Είναι σαν τον έρωτα. Όταν είσαι ερωτευμένος, δεν υπάρχει αμφιβολία. Απλά είσαι. Όλα σου τα κύτταρα ακτινοβολούν. Μπαίνεις στη “ζώνη”. Όχι της ασφαλείας, αλλά της δημιουργίας. Εκεί που ο χρόνος σταματάει και γίνεσαι ένα με τη στιγμή. Είναι από εκείνα τα πράγματα που όσο τα κάνεις και τα ζεις, αντί να σου τρώνε ενέργεια, σε πλημμυρίζουν με ενέργεια. Είναι η συνάντηση με το σημείο αντίληψης, όπου όλα όσα έκανες και έζησες, καταλαβαίνεις πως σε οδήγησαν εκεί. Είναι η στιγμή που το κύκλωμα κλείνει. Είναι η στιγμή που ξαναγεννιέσαι.

Δεν είναι ποτέ αργά για να το βρεις. Δεν είναι ποτέ αργά για να σε βρεις. Κανείς δε ξέρει πόσοι χτύποι απομένουν στην καρδιά. Απλά όσο νωρίτερα το αναζητήσεις, τόσο νωρίτερα θα το συναντήσεις. Πρέπει όμως να το θελήσεις, και να δράσεις για αυτό και προς αυτό.

Τι θα σε κρατήσει πίσω;

Μόνο το αυτο-σαμποτάζ, οι περιοριστικές πεποιθήσεις, και οι φόβοι σου. Τίποτε άλλο. Κι αν σκεφτείς οτιδήποτε άλλο, απλά του δίνεις τη δύναμή σου. Τη δύναμη που θα πρέπει να βρίσκεται και να πολλαπλασιάζεται μέσα σου και μόνο.

Ο καθένας κουβαλάει τον δικό του και τον δικό της Σταυρό και παλεύει με τους αντίστοιχους εσωτερικούς δράκους, τραύματα και δαίμονες. Δε σου λέμε να συγκριθείς με κανέναν. Αλλά δες πόσοι άνθρωποι χωρίς χέρια, πόδια, όραση, ακοή, στέγη πάνω απ’ το κεφάλι τους, νερό και ζεστασιά, ζουν σε πληρότητα και ακτινοβολούν τη χαρά και την ελπίδα στους γύρω τους. Μπορείς να δεις κι εκείνους που είναι στην άλλη όχθη και να εστιάσεις στις δυσκολίες ή στους λόγους που σε κρατάνε πίσω. Είναι δική σου απόφαση και δική σου ζωή.

Μα μη ξεχνάς: είσαι ό,τι τρως, ό,τι σκέφτεσαι, ό,τι εστιάζεις, ό,τι επιλέγεις να έχεις γύρω και κοντά σου. Μέσα κι έξω σου. Μη ξεγελιέσαι, είναι όλο δικό σου.

Η βασική πηγή της δυστυχίας είναι το ανεκμετάλλευτο δυναμικό.

Το διάβασα πρόσφατα:

Αναρωτήθηκες ποτέ, αν ο Οδυσσέας δεν πέρναγε την Οδύσσεια του, θα τον ήξερε και θα εμπνεόταν από αυτόν όλος ο πλανήτης; Θα είχε την ίδια γλύκα και πληρότητα η Ιθάκη του; Οι δυσκολίες είναι μεταμφιεσμένες ευλογίες. Αν το δεις έτσι. Μα έτσι κι είναι, αρκεί να τις μετατρέψεις και να τις αναβαθμίσεις σε μάθημα κατεύθυνση και συνείδηση.

Κλείνοντας, θυμήσου πως “ο άνθρωπος δεν επηρεάζεται από τα γεγονότα, αλλά από την ερμηνεία που τους δίδει” (Επίκτητος) και πως “ό,τι εμποδίζει τον δρόμο σου, είναι ο δρόμος σου” (Μάρκος Αυρίλιος).

Το κάλεσμά σου, τα δώρα σου, ο ανώτερος εαυτός σου και ο κόσμος εκεί έξω, χρειάζονται αυτό που είσαι και έχεις κρυμμένο μέσα σου. Βρες το. Μοιράσου το. Ζήσ’ το. Ξεκίνα.

To μικρό ψαροχώρι της Ταϊλάνδης Koh Panyee είναι ένα από τα ωραιότερα «πλωτά» χωριά στον κόσμο, η δομή του οποίου στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε ξύλινους πασσάλους. Πουθενά γη, πουθενά έδαφος! Μόνο νερό…

perierga.gr - Γήπεδο ποδοσφαίρου πάνω στο νερό!https://perierga.gr/wp-content/uploads/2012/06/foofballfloat1-300x164.jpg 300w" sizes="(max-width: 600px) 100vw, 600px" style="margin: 0px auto; padding: 0px; height: auto; max-width: 100%; border: 0px; clear: both; display: block;">

Έτσι τα παιδιά του χωριού δεν είχαν πουθενά έναν δικό τους χώρο για να παίζουν ποδόσφαιρο όπως κάνουν τα παιδιά της ηλικίας τους σε άλλα μέρη του κόσμου. Γιατί αυτό που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως «αλάνα», εκεί ήταν μια άγνωστη λέξη.

perierga.gr - Γήπεδο ποδοσφαίρου πάνω στο νερό!

Μια ιδέα πέρασε από το μυαλό των κατοίκων και με τη βοήθεια των παιδιών έγινε σιγά σιγά πράξη: Ένα πλωτό γήπεδο ποδοσφαίρου εξ ολοκλήρου από ξύλα, το οποίο στηρίζεται σε «ξυλοπόδαρα»! Τα παιδιά μάζεψαν ξύλινες σανίδες και με τη βοήθεια των μεγάλων κατασκεύασαν μια πλωτή δομή για να προπονούνται.

perierga.gr - Γήπεδο ποδοσφαίρου πάνω στο νερό!

Κάθε μέρα, μετά το τέλος του σχολείου, η ομάδα του χωριού έτρεχε στο γήπεδο… Οι συνθήκες ήταν δύσκολες καθώς τα παιδιά έπαιζαν ξυπόλητα πάνω στο ξύλο, που πολλές φορές ήταν γεμάτο νερά από τις συχνές βροχές που επικρατούν στην περιοχή.

perierga.gr - Γήπεδο ποδοσφαίρου πάνω στο νερό!

Και το σημαντικότερο; Η μπάλα έπεφτε συχνά μέσα στο νερό και οι βουτιές ήταν κάτι συνηθισμένο πια για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές τού Koh Panyee. Δεν το έβαλαν, όμως, κάτω. Άλλωστε η επίπονη προπόνηση σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες τούς βοήθησε να γίνουν οι καλύτεροι στη νότια Ταϊλάνδη και σύντομα η μία διάκριση διαδεχόταν την άλλη!

perierga.gr - Γήπεδο ποδοσφαίρου πάνω στο νερό!

Πιο συγκεκριμένα, στο τοπικό ποδοσφαιρικό τουρνουά κερδίζουν διαρκώς το Πρωτάθλημα Νέων από το 2004-2010, κάνοντας υπερήφανους τους 2.000 και πλέον κατοίκους του χωριού τους. Πρόσφατα, μάλιστα, το ιδιόμορφο αυτό γήπεδο απέκτησε… φράχτη αλλά και μία αντιολισθητική επίστρωση με την καταλληλη σήμανση!

perierga.gr - Γήπεδο ποδοσφαίρου πάνω στο νερό!

«Τα παιδιά έπεφταν συνέχεια στο νερό για να πιάνουν την μπάλα. Αυτό ήταν εξοντωτικό, όπως καταλαβαίνετε. Αλλά και οι θεατές βουτούσαν! Έτσι κατασκευάσαμε έναν μεταλλικό φράχτη ολόγυρα για να τα… ξεκουράσουμε αλλά και για να παρακολουθούμε και εμείς με την ησυχία μας το παιχνίδι!», λέει ένας εκ των κατοίκων.

perierga.gr - Γήπεδο ποδοσφαίρου πάνω στο νερό!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από την κατασκευή του ξύλινου «πλωτού» γηπέδου, τα παιδιά στο χωριό έπαιζαν πού και πού ποδόσφαιρο σε μια μικρή λωρίδα άμμου, αλλά αυτό γινόταν μόνο κατά τη διάρκεια της άμπωτης, αλλά και πάλι υπήρχε αρκετό νερό πάνω στην άμμο.

perierga.gr - Γήπεδο ποδοσφαίρου πάνω στο νερό!

Έτσι η ιδέα ενός γηπέδου πάνω στο νερό όχι μόνο τους προσέφερε ό,τι επιθυμούσαν αλλά τους έκανε και πρωταθλητές για πολλά χρόνια. Και σίγουρα έπεται και συνέχεια… Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αυτήν την ενδιαφέρουσα διαδρομή των μικρών ποδοσφαιριστών…

 

Χορηγοί

Παναγιωτόπουλοι
Αγγελόπουλος Παναγιώτης
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…